Qraz Texnologiya Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, tərəvəz və meyvə yemək bağırsaq mikroflorasının tarazlığını saxlamaqla onun sağlamlığına müsbət təsir göstərir.
Araşdırmanın nəticələri Taylor & Francis jurnalında dərc olunub.
Bağırsaq mikrobiomu bakteriya, virus və göbələklər də daxil olmaqla mikroorqanizmlərin məcmusudur. Sağlam mikrobiom normal toxunulmazlığı qorumağa, bədəni zərərsizləşdirməyə və üzvi turşuları sintez etməyə kömək edir.
Alimlər bitki qidalarının qəbulunun bağırsaqlardakı mikrobiotaya (mikroorqanizmlərin toplanması) necə təsir etdiyini öyrənməyə çalışdılar. Tədqiqat zamanı onlar könüllülərdən götürülmüş iki min yarımdan çox nəcis nümunəsini təhlil ediblər.
Meyvə və tərəvəz istehlakı ilə əlaqəli bağırsaq mikrobiomunun komponentlərinin insan sağlamlığı üçün potensial olaraq faydalı funksiyaları olduğu aşkar edilmişdir. B vitamini və qısa zəncirli yağ turşularının istehsalını təşviq edirlər.
Mənbə: A Haber