Massaçusetsdəki Harvard Universitetinin tədqiqatçıları süni dadlandırıcıların istifadəsi ilə depressiya riski arasında əlaqənin olub olmadığını anlamaq üçün araşdırma aparıblar. Məlum olub ki, kalorisi azalmış şəkərli içkiləri sevənlər bu xəstəlikdən daha çox əziyyət çəkirlər.
Bu barədə TheTimesUK məlumat yayıb.
2003-cü ildən bəri tədqiqatçılar hələ depressiya diaqnozu qoyulmamış 31.712 orta yaşlı ağdərili qadının pəhrizlərini təhlil ediblər. 2017-ci ildəki təqibin sonunda 6942 iştirakçı depressiv pozğunluq inkişaf etdirdi. Məlum olub ki, depressiyadan əziyyət çəkən bir çox subyekt dondurulmuş pizza və fast food kimi fast food yeməyə üstünlük verir. Bundan əlavə, onlar gündə bir neçə porsiya süni şirinləşdirilmiş içkilər qəbul ediblər. Belə bir pəhriz saxlayan qadınların depressiya riskinin 49% daha çox olduğu ortaya çıxıb.
Mütəxəssislər təklif edir ki, tərkibində “Coca-Cola” kimi süni dadlandırıcılar olan içkilər, həmçinin fast food və ultra emal olunmuş qidalar orqanizmdə iltihaba səbəb ola bilər ki, bu da bir çox xroniki xəstəliklərin, o cümlədən depressiyanın tətikçisidir.
Tədqiqatda iştirak etməyən Oksford Universitetində qidalanma mütəxəssisi və insan metabolizmi professoru Keith Frayne şəkərsiz qazlı içkilərin təbliği ilə bağlı narahatlığını bildirib. Frein onların tez-tez istehlakının kardiometabolik sağlamlığa da mənfi təsir etdiyini qeyd edib.
Mənbə: Haberler.com