Müxtəlif növ liflərlə zəngin qidalar bağırsaqlar üçün faydalıdır və çuğundur və Qüds artishoku əlavə olaraq həzmə kömək edir.
Bu barədə Life.ru saytına qastroenteroloq Yelena Yakuşeva məlumat verib.
Gündəlik bağırsaq hərəkətləri iki növdə olan lif tərəfindən asanlaşdırılır: həll olunan (pektin) və həll olunmayan. Birincisi, faydalı bağırsaq bakteriyalarının işləməsi üçün faydalıdır. Həll olunmayan lif bağırsaqları təmizləməyə kömək edir. Müxtəlif nisbətlərdə bu pəhriz lifləri mədə-bağırsaq traktına faydalı olan bütün bitki məhsullarını ehtiva edir.
Həkim onların arasında vitamin və liflə zəngin əncir də var idi. Naringilərdən olan fosfor digər məhsullardan maddələrin udulmasına kömək edir: B vitaminləri və kalsium.
Brokoli xərçəng riskini azalda bilən lif, C vitamini, K vitamini, dəmir, kalium və sulforafan da daxil olmaqla qida maddələrində yüksəkdir. Balqabaq karotenoidlərlə zəngindir (orqanizmdə A vitamininə çevrilir). Çuğundurun tərkibində yağ mübadiləsində iştirak edən betain və betanin var. O, həmçinin həzm şirələrinin ifrazını aktivləşdirir.
Mənbə: gazeta.ru