Sibir Federal Universitetinin (SFU) alimləri Rusiya və Hindistandan olan həmkarları ilə birlikdə lingonberry yarpaqlarından nanohissəciklərlə zənginləşdirilmiş çoxfunksiyalı sellüloza biofilmləri əsasında yeni material hazırlayıblar.
Tədqiqatçılar bu məhsulun antibakterial aktivliyə malik olduğunu və tərəvəz və meyvələrin saxlama müddətini uzada biləcəyini iddia edirlər. Tədqiqatın nəticələri Biocatalysis and Agricultural Biotechnology jurnalında dərc olunub.
Alimlər izah edirlər ki, bir çox bakteriya növləri çox qatlı mesh gel filmləri yaradan nazik selüloz filamentləri əmələ gətirir. Bu filmlər yüksək möhkəmliyə, elastikliyə və elastikliyə malikdir. Kimyəvi təsirlərə qarşı davamlılığına və müxtəlif üzvi və qeyri-üzvi birləşmələri udmaq qabiliyyətinə görə belə plyonkalar tibb, kosmetologiya, kənd təsərrüfatı və qida sənayesində istifadə olunur.
Mənbə: Lenta.ru