image-2000x150px
image-123
image-ads_atlas
image-depositphotos_67196243_l-2015-pic905-895x505-40522backend

Alimlər pivə istehsalı tullantılarından qiymətli zülal çıxarmağı öyrəniblər

image-728x90px

Sinqapurun Nanyang Texnoloji Universitetinin alimləri pivə istehsalı tullantılarından zülalın 80%-dən çoxunu çıxarmaq üçün texnologiya hazırlayıblar.

Tədqiqat İnnovative Food Science and Emerging Technologies (IFSET) elmi jurnalında dərc olunub.

Proses pivə taxılı kimi tanınan səmənili arpanın bərk qalığından istifadə edir. Bu, pivə istehsalı sənayesinin ümumi tullantılarının 85%-ni təşkil edir. Xərclənmiş taxılın böyük hissəsi zibilliklərə axır.

İstifadə olunmuş taxıldan zülal çıxarmaq üçün tədqiqatçılar əvvəlcə onu sterilizasiya etdilər və sonra soya paxlasını fermentləşdirmək üçün istifadə olunan yeməli göbələk olan Rhizopus oligosporusdan istifadə etdilər.

Fermentasiya edilmiş taxıllar qurudulur, toz halına gətirilir, süzülür və zülalı qarışığın qalan hissəsindən ayırmaq üçün sentrifuqada fırlanır. Çıxarıldıqdan sonra hazır zülal qidaya və ya kosmetikaya əlavə edilə bilər. Tədqiqatçılar bir kiloqram tullantıdan 200 qrama qədər qida maddəsi çıxarıblar.

Gazeta.ru

image-nerjbanner

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki