Ənənəvi Yapon pəhrizindən sonra (miso, dəniz yosunu, çay, göbələk, soya, balıq daxil olmaqla) qadınlarda beyin həcminə müsbət təsir göstərir və potensial yaşa bağlı idrakın azalmasının qarşısını alır.
Bu barədə The Conversation-a Liverpul Universitetinin tədqiqatçıları məlumat verib.
Tədqiqat zamanı alimlər 40-89 yaş arası 1636 yaponiyalının qidalanma vərdişləri haqqında məlumat toplayıblar. İştirakçılardan tədqiqatdan əvvəl üç gün ərzində nə yeyib-içdiklərini bildirmələri istənilib.
Alimlərin fikrincə, 589 iştirakçı ənənəvi yapon pəhrizinə riayət edib. Digər 697 iştirakçı pəhrizdə karbohidratların, yağların, şəkərli içkilərin və spirtin yüksək nisbəti ilə xarakterizə olunan “Qərb” pəhrizi yedi. Bəzi könüllülər (350 nəfər) bitki mənşəli pəhrizə riayət etdilər və çoxlu süd məhsulları istehlak etdilər.
Pəhriz məlumatlarını topladıqdan sonra subyektlər beyin atrofiyasına (neyron itkisi) irəliləmə ehtimalını qiymətləndirmək üçün maqnit rezonans görüntüləmə apardılar. Yaşla bağlı beyin atrofiyası bilişsel geriləmə və demansın əhəmiyyətli bir göstəricisidir.
Mənbə: Gazeta.ru