image-n1karobka_ads
image-123
image-depositphotos_226822790_xl-2015-pic905-895x505-94239backend

Alimlər yüksək proteinli pəhrizin təhlükələri barədə xəbərdarlıq edirlər

Viskonsin Universitetinin (ABŞ) alimləri müəyyən ediblər ki, yüksək proteinli pəhrizə riayət etmək metabolik sağlamlığa zərər verə bilər və diabet riskini artıra bilər. 

Protein (aka protein) bədənin əsas tikinti materialıdır. Əzələ həcmini qorumaq, zədələnmiş toxumaları bərpa etmək və bütün orqanlarda (məsələn, saç, dırnaq və dəri) ölü toxumaları əvəz etmək, qırmızı qan hüceyrələrinin istehsalı və bir sıra hormonların normal işləməsi üçün lazımdır. Bu qida maddəsi yumurta, ət, kəsmik və paxlalılar kimi qidalarda olur.

Bununla belə, oturaq həyat tərzi keçirən insanlarda artıq protein diabetə səbəb ola bilər və yağ kütləsinin artmasına səbəb ola bilər. Bu fərziyyəni yoxlamaq üçün alimlər siçanlar üzərində təcrübə aparıblar. Gəmiricilər iki qrupa bölündü – birincisi yüksək proteinli pəhriz (zülaldan alınan kalorilərin 36%-i), ikincisi – aşağı proteinli pəhriz (kalorilərin 7%-i) izlədi. Bundan əlavə, birinci qrupdan olan siçanlar məşqlər həyata keçirdilər – həftədə üç dəfə yüklə araba çəkdilər.

Mənbə: Haberler.com

image-nerjbanner

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki