image-2000x150px
image-123
image-ads_atlas
image-top-view-table-full-delicious-food-composition_23-2149141352-pic_32ratio_900x600-900x600-30587backend

Bağırsaq iltihabı ilə mübarizədə təsirli olan hinduşka əti

image-728x90px

Tomas Cefferson Universitetinin (ABŞ) alimləri tərəfindən aparılan araşdırma nəticəsində məlum olub ki, hinduşka və qoz-fındıq kimi triptofanda yüksək olan qidalar siçanlarda xoralı kolitin şiddətlənməsinin qarşısını almağa kömək edə bilər. 

Xoralı kolit və ya qeyri-spesifik xoralı kolit (UC) yoğun bağırsağın selikli qişasının xroniki otoimmün iltihabi xəstəliyidir. Xəstəliyin simptomları qanlı ishal, qarın ağrısı, yorğunluq və əhəmiyyətli kilo itkisidir.

Alimlər hinduşka ətində və qoz-fındıqda olan triptofan adlı amin turşusunun bu xəstəliyin şiddətlənmə riskini azalda biləcəyini irəli sürüblər. Bunu yoxlamaq üçün tədqiqatçılar mədə-bağırsaq traktları Citrobacter rodentium bakteriyası ilə yoluxmuş laboratoriya siçanları üzərində təcrübə aparıblar. Bu bakteriya ilə yoluxduqda, siçanlar xoralı kolitli insanlarda olduğu kimi dəyişikliklərə məruz qalırlar. Gəmiricilər iki qrupa bölündü. Birinci qrupdakı siçanlar iki həftə yeməklə birlikdə triptofanı qəbul etdilər. İkinci qrup gəmiricilər mübarizə aparıb.

Mənbə: Gazeta.ru

image-nerjbanner

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki