Davisdəki Kaliforniya Universitetinin amerikalı bioloqları ev pişiklərinin qoxudan istifadə edərək qohumları ilə ünsiyyət qurmaq üçün bakteriyalardan necə istifadə etdiyini öyrəniblər.
Tədqiqat Scientific Reports (SciRep) elmi jurnalında dərc olunub.
Mütəxəssislər müəyyən ediblər ki, pişiklərin qoxusu aldehidlər, spirtlər, efirlər və ketonlar da daxil olmaqla uçucu üzvi birləşmələrin qarışığından gəlir. Əksər hallarda, bir insan ev heyvanının tam olaraq nəyin qoxusunu müəyyən edə bilmir, lakin bu maddələr heyvanların sosial həyatı üçün vacibdir – qoxulu işarələrin köməyi ilə ərazilərini qeyd edir, tərəfdaşları cəlb edir və rəqiblərini qorxudur.
Bu mexanizmləri daha yaxşı başa düşmək üçün alimlər 23 ev pişiyinin anal vəzi ifrazatlarını DNT ardıcıllığı, kütləvi spektrometriya və mikrob kulturasından istifadə edərək təhlil ediblər.
Bioloqlar belə nəticəyə gəliblər ki, pişik mikrobiomunda beş bakteriya cinsləri – Corynebacterium, Bacteroides, Proteus, Lactobacillus və Streptococcus üstünlük təşkil edir. Bununla birlikdə, onların tərkibi fərdlər arasında əhəmiyyətli dərəcədə dəyişdi və ev heyvanının yaşından, pəhrizindən və çəkisindən asılı idi.
Mənbə: A Haber