image-2000x150px
image-123
image-ads_atlas
image-2020-12-01t063633z_1987217337_rc26ek9b55xo_rtrmadp_3_southkorea-china-kimchi-pic905-895x505-45443backend

Koreyalı alimlər kimçi istehsalı tullantılarını bioplastikə çevirib

image-728x90px

Ümumdünya Kimçi İnstitutunun Cənubi Koreya alimləri kələm və digər tərəvəzlərin qalıqları olan kimçi duzlu kələm istehsalının tullantılarının təkrar emalı üçün texnologiya hazırlayıblar.

Tədqiqat Journal of Agricultural and Food Chemistry (JAFC) elmi nəşrində dərc olunub.

Komandanın hesablamalarına görə, hər il dünyada 72 milyon ton müxtəlif kələm sortları yetişdirilir və bunun 30%-dən çoxu son nəticədə israf edilir.

Mütəxəssislər bu xammalın təkrar emalı üçün biorefaktorinq əsasında üsul yaradıblar, bu müddət ərzində bitki materialı bioloji parçalana bilən plastikə çevrilir.

Biorefaktorinq mikroorqanizmlərə mövcud xüsusiyyətlərindən fərqli yeni funksiyalar vermək üçün onların dizaynını dəyişdirmək texnologiyasıdır.

Tədqiqat qrupu, kələm tullantılarından alma turşusunun polihidroksialkanoatın (PHA) istehsalını artırmaq üçün istifadə edilə biləcəyini aşkar etdi. PHA mikrobial fermentasiya nəticəsində əldə edilən təbii, bioloji parçalana bilən materialdır.

Mənbə: Gazeta.ru

image-nerjbanner

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki