ABŞ-ın Şimal-Qərb Universitetinin alimləri İtaliyanın Pavia Universitetinin həmkarları ilə birlikdə müəyyən ediblər ki, yağlı balıq yemək ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır.
Tədqiqatın nəticələri MDPI-də (Multidisciplinary Digital Publishing Institute) dərc edilib.
Tədqiqatda balıq istehlakının insan sağlamlığına təsiri ilə bağlı əvvəlki tədqiqatlarda təsvir edilən 78 805 ürək-damar xəstəliyi halı təhlil edilib. Məlum olub ki, qida rasionunda yağlı balıqların yüksək olması ürək və damar xəstəlikləri riskini 8% azaldır.
Alimlər hesablayıblar ki, gündə 50 qram balıq həyat üçün təhlükəli və həyati təhlükəsi olmayan ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf ehtimalını 9% azaldır. Balığın gündəlik hissəsini 150 qrama qədər artırsanız, risk 30% azalacaq. Çox güman ki, qoruyucu təsir balıqdakı omeqa-3 poli doymamış yağ turşularının tərkibinə bağlıdır.
Mənbə: Gazeta.ru