image-2000x150px
image-123
image-ads_atlas
image-shutterstock_1652458471-pic_32ratio_900x600-900x600-91844backend

Ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldan məhsul açıqlanıb

image-728x90px

ABŞ-ın Şimal-Qərb Universitetinin alimləri İtaliyanın Pavia Universitetinin həmkarları ilə birlikdə müəyyən ediblər ki, yağlı balıq yemək ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır.

Tədqiqatın nəticələri MDPI-də (Multidisciplinary Digital Publishing Institute) dərc edilib.

Tədqiqatda balıq istehlakının insan sağlamlığına təsiri ilə bağlı əvvəlki tədqiqatlarda təsvir edilən 78 805 ürək-damar xəstəliyi halı təhlil edilib. Məlum olub ki, qida rasionunda yağlı balıqların yüksək olması ürək və damar xəstəlikləri riskini 8% azaldır.

Alimlər hesablayıblar ki, gündə 50 qram balıq həyat üçün təhlükəli və həyati təhlükəsi olmayan ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf ehtimalını 9% azaldır. Balığın gündəlik hissəsini 150 qrama qədər artırsanız, risk 30% azalacaq. Çox güman ki, qoruyucu təsir balıqdakı omeqa-3 poli doymamış yağ turşularının tərkibinə bağlıdır.

Mənbə: Gazeta.ru

image-nerjbanner

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki