image-2000x150px
image-123
image-ads_atlas
image-sliced-ripe-pomegranate-wooden-board-pic_32ratio_900x600-900x600-31204backend

Alimlər nar qabıqlarını mikrob əleyhinə dərmana çeviriblər

image-728x90px

Sassari Universitetinin italyan alimləri nar qabığından antimikrobiyal xüsusiyyətlərə malik kompozisiya əldə ediblər. İnsan həyatı və sağlamlığı üçün təhlükəli olan bir sıra bakteriyalara qarşı təsirli olduğu ortaya çıxdı.

Tədqiqat Journal of Bioresources and Bioproducts (JBB) elmi jurnalında dərc olunub.

Nar qabığının tərkibində çoxlu miqdarda fenolik qatranlar var. Eksperimentin bir hissəsi olaraq, komanda bu meyvənin yeddi çeşidindən ekstraktlar hazırladı və onların bakterisid təsirini Staphylococcus aureus və Listeria kimi ağır infeksiyaların patogenləri ilə müqayisə etdi.

Nəticələr göstərdi ki, ekstraktlar xüsusilə qram-müsbət növlərə qarşı əhəmiyyətli antimikrobiyal fəaliyyət göstərmişdir. Nar qabığından hazırlanan preparatların dezinfeksiyaedici təsiri punicalagin, flavonoidlər və xlorogen turşusunun təsiri ilə əlaqələndirilir.

Tədqiqat müəlliflərinin fikrincə, nar qabıqları təbii antimikrob agentlərin perspektivli mənbəyi və sintetik antiseptiklərə alternativ ola bilər.

Mənbə: haberler.com

image-nerjbanner

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki