Çinin Şandonq Ənənəvi Çin Tibb Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, qidada canlı mikroorqanizmlərin istehlakı hipertoniya, infarkt, insult və koronar ürək xəstəliyi riskini azaltmağa kömək edir.
Araşdırmanın nəticələri “Frontiers in Nutrition” jurnalında dərc olunub.
Tədqiqatda 10531 nəfər iştirak edib. Üstün etnik mənsubiyyət İspan olmayan ağlar idi. Tədqiqat iştirakçılarının sağlamlıq vəziyyəti haqqında lazımi məlumatları əldə etdikdən sonra alimlər tədqiqat iştirakçılarının əksəriyyətinin piylənmə, 9 faizində ürək-damar xəstəlikləri, 14 faiz şəkərli diabet, 37 faiz hipertoniya və 70 faizdən çoxunda hiperlipidemiya (artım) olduğunu təxmin ediblər.
Tədqiqatçılar qıcqırdılmış süddə və fermentləşdirilmiş qidalarda olan canlı mikroorqanizmlərin qidalanma səviyyəsini qiymətləndirmək üçün könüllülərin qidalanma vərdişləri haqqında məlumat toplayıblar. Məlum olub ki, pəhrizdə bu cür qidaların nisbətinin artması ürək-damar xəstəliklərinin, o cümlədən infarkt, insult, hipertoniya və işemiyanın inkişaf riskinin azalması ilə əlaqələndirilir.
Mənbə: Sabah