Yulaf ezmesi və ya meyvə ilə qatıq və ya hallumi pendiri və yumurta ilə ızgara tərəvəzlər bağırsaq xərçəngi riskini azaltmaq üçün yaxşı səhər yeməyi variantları ola bilər.
Bu barədə Business Insider məlumat yayıb.
Gənclər arasında kolon xərçənginə tutulma halları sürətlə artır və 2030-cu ilə qədər bu xəstəlik 50 yaşdan kiçik insanlar arasında əsas ölüm səbəbi ola bilər. Bunun səbəbi piylənmənin artması və düzgün olmayan qidalanma ola bilər.
Bu xəstəlikdən qorunmaq üçün səhər yeməyinə 300 ml südlə 40 q yulaf ezmesi, bir ovuc giləmeyvə, bir xörək qaşığı doğranmış qoz-fındıq və bir xörək qaşığı toxum (məsələn, çia toxumu, kətan toxumu və ya balqabaq toxumu) yeyə bilərsiniz. Əlavə ləzzət üçün bir çimdik darçın əlavə edə bilərsiniz. Giləmeyvələrin tərkibindəki antioksidantlara görə xərçəngdən qoruyucu xüsusiyyətlərə malik olduğuna inanılır.
Daha sürətli səhər yeməyi bir kasa qatıq (məsələn, yunan) və ya kefir və meyvədir: dörd çiyələk, yarım banan, bir kaşığı qarışıq toxum və bir kaşığı qarışıq qoz-fındıq. Qatıq zülalla zəngindir və tərkibində kalsium və probiyotik adlanan faydalı bakteriyalar var.
Mənbə: Gazeta.ru