SberHealth-in qastroenteroloqu Olqa Evlaşeva deyir ki, qidaya qarşı dözümsüzlük həzm sisteminin müəyyən qida məhsulunu qəbul edə bilməyəcəyi bir vəziyyətdir, çünki orqanizm onu parçalamaq üçün lazım olan fermenti kifayət qədər istehsal etmir.
“Bu vəziyyətin ən çox görülən formaları laktoza, süd şəkərinə və immunitet sistemində iştirak edən kimyəvi maddə olan histaminə qarşı dözümsüzlükdür. Beləliklə, laktoza dözümsüzlüyü olan insan orqanizmi kifayət qədər laktaza fermenti istehsal etmədiyi üçün süd və süd məhsullarını həzm etmir”, – ekspert qeyd edib.
Onun sözlərinə görə, histamin dözümsüzlüyü olan insanlar pendir, ananas, banan, avokado, şokolad və qırmızı şərab kimi qidaları və içkiləri həzm edə bilmirlər, çünki bədənlərində diamin oksidaz fermenti kifayət qədər istehsal olunmur.
“Belə hallar genetik meylə görə yaranır. Laktaza çatışmazlığı halında səbəb nazik bağırsağın zədələnməsinə səbəb olan patologiyalar da ola bilər, məsələn, mədə-bağırsaq traktının xroniki iltihabi xəstəliyi olan Crohn xəstəliyi”, – mütəxəssis bildirib.
Onun sözlərinə görə, qida dözümsüzlüyünün əlamətləri orqanizmin qəbul edə bilmədiyi məhsulu qəbul etdikdən bir neçə saat sonra yaranır.
DOĞRU.AZ