image-ads_qayo_2000x150px
image-123
image-ads_atlas
image-66bf166302e8bd07567489c5backend

Həkim: Orta hesabla sağlam yetkinlər gündə 2-3 alma yeyə bilərlər

image-728x90px

Hemotest laboratoriyasının həkimi və eksperti, qastroenteroloq Yekaterina Kaşux RT-yə müsahibəsində bildirib ki, gənc alma orqanizmin bütün sistemləri üçün faydalı olan vitamin və minerallarla zəngindir. Onun sözlərinə görə, orta hesabla sağlam böyüklər və yeddi yaşdan yuxarı uşaqlar gündə iki-üç alma yeyə bilərlər.

“Erkən almada çoxlu lif, su, C və A vitaminləri, kalium, natrium, maqnezium var. Vitamin C immunitet sistemini gücləndirməyə kömək edir, A vitamini gözləri, dərini, selikli qişaları sağlam saxlamağa kömək edir, lif həzmi yaxşılaşdırır və yaxşı doyurur. Bundan əlavə, erkən alma yüksək kalium və maqnezium tərkibinə görə ürək sağlamlığını dəstəkləyir. Saxlama zamanı almada vitamin miqdarı tədricən azalır. Bu, xüsusilə işığın və istiliyin təsiri altında asanlıqla məhv olan C vitamini üçün doğrudur”, – deyə həkim bildirib.

Onun sözlərinə görə, bir çox insanlar gənc almaların çoxlu şəkər ehtiva etdiyinə inanırlar, ona görə də fiqurlarına baxanlar üçün onları yeməmək daha yaxşıdır, amma bu belə deyil.

“Bir alma əslində təxminən 11 qram şəkər ehtiva edir. Ancaq bunlar həzm olunduqda yavaş-yavaş sərbəst buraxılan və qanda qlükozada qəfil sıçrayışlara səbəb olmayan təbii şəkərlərdir. Təhlükə məhsulların hazırlanması zamanı istehsalda istifadə olunan şəkərin əlavə edilməsindən irəli gəlir. Almaların tərkibində belə şəkər yoxdur, əksinə, alma da daxil olmaqla şirin meyvələrin yeyilməsi əslində daha təsirli arıqlamaq və 2-ci tip şəkərli diabetin inkişaf riskini azaltmaqla əlaqələndirilir”, – qastroenteroloq izah edib.

Onun sözlərinə görə, gündə yeyilə bilən almaların icazə verilən sayı insanın fərdi xüsusiyyətlərindən və ümumi sağlamlığından asılıdır.

“Orta hesabla, sağlam böyüklər və yeddi yaşdan yuxarı uşaqlar gündə iki-üç alma, bir yaşdan yeddi yaşa qədər uşaqlar bir və ya iki alma, bir yaşa qədər isə alma yemək şəklində verilə bilər. yarım çay qaşığı ilə başlayan püresi,” həkim izah etdi.

RT-nin həmsöhbəti xəbərdarlıq edib ki, bir çox faydalı xüsusiyyətlərə baxmayaraq, gənc alma bəzi insanlar üçün əks göstəriş ola bilər.

“Alma qida allergiyasına səbəb ola bilər ki, bu da ağızda, dodaqlarda, dildə, boğazda qaşınma və yanma, dodaqların, dilin, diş ətinin şişməsi, qızartı və dodaq ətrafında səpgilərin görünüşü, boğaz ağrısı ilə özünü göstərir. Tipik olaraq, bu cür simptomlar bir şəxs ilk dişləməni qəbul edən kimi görünür. Əgər bu mütəmadi olaraq baş verirsə, yaxşı olar ki, almadan imtina edin və bu təzahürləri həkiminizlə müzakirə edin”, – mütəxəssis tövsiyə edib.

Bundan əlavə, gənc almalarda çarpaz allergik reaksiya yarana bilər, həkim dedi. Gənc almalarda allergen zülalları məhv etmək üçün meyvələri bişirmək olar, ekspert məsləhət gördü.

“Bişmiş alma dadlı və sağlam desertdir. Çörək bişirmə prosesində vitaminlərin, mineralların və liflərin çoxu qorunur, allergen birləşmələr və meyvə turşuları isə məhv olur. Bişmiş alma mədə selikli qişasını qıcıqlandırmadığı və bağırsaq hərəkətliliyini yaxşılaşdırdığı üçün təkcə allergiya xəstələri deyil, həzm sistemi xəstəlikləri olan insanlar da daha yaxşı dözürlər”, – deyə həkim yekunlaşdırıb.

Apple Spas ənənəvi olaraq avqustun 19-da qeyd olunur.

Əvvəllər diyetoloq Yelena Solomatina RT-yə verdiyi müsahibədə balın qızdırılmasının arzuolunmaz olduğunu, o vaxtdan bəri onun faydalı xüsusiyyətlərini itirdiyini söylədi.

Mənbə RT rusca

image-nerjbanner

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki