May bayramları tez-tez ziyafətlərlə müşayiət olunur ki, bu da bədəndə, xüsusən də həzm orqanlarında stressə səbəb ola bilər. Sağlamlığın nəticələrindən biri kəskin pankreatitdir – mədəaltı vəzinin qəfil iltihabı, RT-yə müsahibəsində SberZdorovye tibb şirkətinin qastroenteroloqu Olqa Yevlaşeva xəbərdar etdi.
Mütəxəssis xatırladıb ki, kəskin pankreatit hallarının 25-35%-i həddindən artıq spirt istehlakı ilə əlaqədardır.
Həmçinin, onun sözlərinə görə, bu patologiyanın səbəbləri arasında pəhrizdə yağlı qidaların olması, risk faktorlarına isə siqaret, artıq çəki, şəkərli diabet daxildir.
“İnsan qarnının yuxarı hissəsində kürəyinə yayılan orta və ya şiddətli ağrılar, 38 ℃-ə qədər qızdırma, ürəkbulanma və qusma ilə qarşılaşa bilər. Belə simptomlar baş verərsə, mümkün qədər tez təcili yardım çağırmalısınız. Qeyd etmək lazımdır ki, insanların əksəriyyəti vaxtında müalicə alandan sonra tam sağalır”, – həkim xəbərdarlıq edib.
Qeyd olunur ki, iltihab prosesinin xüsusiyyətlərindən asılı olaraq, həkim xəstəyə ağrıkəsicilər, antibiotiklər və rehidratasiya terapiyası təyin edə bilər – məsələn, şoran məhlulu ilə IV istifadə edərək.
“Bundan əlavə, müalicə zamanı xəstə mədəaltı vəzinin sağalması üçün təxminən iki-üç gün yeməkdən çəkinir”, – Yevlaşeva bildirib.
O izah etdi ki, kəskin pankreatitin inkişaf riskini azaltmaq üçün ilk növbədə siqaretdən və spirtli içkilərdən imtina etmək tövsiyə olunur.
“Düzgün qidalanma prinsiplərinə də riayət etmək lazımdır. Məsələn, hər yemək üçün 22-23 sm diametrli bir boşqab əqli olaraq dörd hissəyə bölünə bilər: ½ – tərəvəz, meyvə və göyərti; ¼ – bitki mənşəli zülallar (məsələn, lobya, noxud) və ya heyvan zülalları (ət, balıq və ya quş əti üçün); həkim vurğuladı.
Ət seçərkən, məsələn, donuz və ya quzu əti əvəzinə, toyuq və ya dana əti kimi daha az yağlı sortları seçməyə dəyər, o məsləhət gördü.
“Salat sarğı üçün az yağlı xama (10-15%) və ya yunan qatığından istifadə etmək tövsiyə olunur. “Yeməkləri manqalda qızardmağa və ya sobada bişirməyə üstünlük verilir”, – deyə mütəxəssis yekunlaşdırıb.
Daha əvvəl SberZdorovye tibb şirkətinin endokrinoloqu və dietoloqu Yelena Çurakina RT-yə müsahibəsində şaşlıqla hansı qida və içkilərin ən yaxşı uyğunlaşdığını deyib.
DOĞRU.AZ