Qidalanma keyfiyyəti ümumiyyətlə sağlamlığa, xüsusən də mədə-bağırsaq traktının (GİT) vəziyyətinə birbaşa təsir göstərir. Xüsusilə, müəyyən qidaları yemək qastritin inkişafına kömək edə bilər.
Bu barədə SM-Clinic qastroenteroloqu Patemat Şamaeva xəbərdar etdi.
Beləliklə, o, qastrit və digər mədə-bağırsaq xəstəliklərinin inkişafına səbəb olan məhsullar sırasına daxil etdi: enerji və qazlı içkilər, həmçinin limonadlar; yarı bitmiş ət məhsulları; qeyri-təbii souslar; şəkər və tatlandırıcılarda yüksək məhsullar; yağda və yüksək kalorili qidalarda qızardılmış; fast food; mədə mukozasını qıcıqlandıran ədviyyatlar.
“Bu məhsullar tez-tez istehlak edildikdə, mədə mukozasını zədələyə və selikli qişanın bərpasının hüceyrə mexanizmlərinin pozulması səbəbindən qastritin inkişafına səbəb ola bilər” deyə qastroenteroloq xəbərdarlıq edib.
Mənbə: Lenta.ru