image-2000x150px
image-123
image-ads_atlas
image-shutterstock_261198227-pic_32ratio_900x600-900x600-45037backend

Qlaukoma üçün gözlənilməz risk faktoru açıqlanıb

image-728x90px

Harvard Universitetinin alimləri tədqiqat qrupunun bir hissəsi olaraq, ultra emal olunmuş qidaların (zavodda hazırlanmış şirniyyatlar, şəkərli qazlı içkilər, fast food, fast food) istehlakının artmasının qlaukoma inkişaf riskinin yüksək olması ilə əlaqəli olduğunu müəyyən etdilər.

Araşdırmanın nəticələri Nutrients jurnalında dərc olunub.

Araşdırmada əvvəlcə görmə problemi olmayan 19255 insan iştirak edib. Tədqiqatçılar iki ildən bir onlayn və ya kağız üzərində doldurulmalı olan anketlərdən istifadə edərək iştirakçıların yemək vərdişləri, həyat tərzi və fiziki sağlamlığı haqqında məlumat toplayıblar. Qeyd olunur ki, subyektlərin müşahidə müddəti 13 ilə yaxın davam edib.

Tədqiqatçılar pəhrizdə çox işlənmiş qidaların daha çox hissəsinin göz sağlamlığına necə təsir etdiyini öyrənməyə çalışdılar. Ultra emal edilmiş qidalar emulqatorlar, qatılaşdırıcılar və süni ləzzətlər əlavə edilməklə təmizlənmiş və yüksək dərəcədə təmizlənmiş inqrediyentlərdən sənaye üsulu ilə istehsal olunan qidalardır. Bu qidalar çox vaxt karbohidratlar, yağlar və şəkərlə zəngindir.

Müşahidə dövründə 230 könüllüdə qlaukoma yaranıb. Bu termin göz içi təzyiqinin artdığı (daimi və ya dövri olaraq) böyük bir xəstəlik qrupuna aiddir. Qlaukoma təhlükəli, mütərəqqi bir xəstəlikdir və müalicə edilmədikdə qaçılmaz olaraq korluğa səbəb olur.

Mənbə: Haberler.com

image-nerjbanner

  • whatsapp
  • messenger
  • telegram
  • vkontakte
  • odnoklassniki